{ "title": "Evde Konuşma Terapisi", "image": "https://www.terapiler.gen.tr/images/Evde-Konusma-Terapisi-82563.jpg", "date": "20.01.2024 18:23:29", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Evde konuşma terapisi daha çok konuşma bozukluğu yaşayan bireyler için evde uygulanacak olan sürekli bir yöntemdir. Bu kapsam içerisinde birçok terapist ev içerisinde hizmet vermektedir. Çocuklarda çok farklı nedenler ile çok farklı konuşma bozukluğu çeşitleri görülebilmektedir. Bu nedenle de birbirinden farklı birçok konuşma terapisi yöntemi yer almaktadır. Gecikmiş konuşma, harf söyleyememe, kekemelik, hızlı bozuk konuşma, otizm nedeni ile konuşamama, ses bozukluğu konuşma bozuklukları arasında yerini almaktadır. Konuşma terapisti ile bu gibi problemler doğrultusunda her yaşta birey için evde konuşma terapisi yapılabilir.

Evde Konuşma Terapisini Kim Yapar?

Bu işlemi Dil ve Konuşma terapisti gerçekleştirmektedir. Dil ve konuşma terapisti dil ve konuşma gelişimi insan iletişimi konuşma bozuklukları alanında eğitim almış profesyonel ve bu alanda yüksek lisans yapmış olan Uzman kişilerdir.

Evde Konuşma Terapisi Nasıl Uygulanmaktadır?

Evde konuşma terapisi, terapistin çocuğun konuşma ve anlama kabiliyetini destekleyecek yönde çalışmalar yapması ile başlar. Çocuğun daha güzel konuşması anlaması ve daha uzun cümleler kurabilmesi için incelemeler ve de araştırmalar gerçekleştirir. Bu aşamada çocuğun yanı sıra anne ve babalar için de bir görüşme gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda da anne ve babalara da çocuğun dil gelişimi için destekleyici görevler ve eğitimler verir. Çocuk ile kurulacak olan doğru iletişim teknikleri uygulamaya çalışılır. Çocuk için birtakım hareketler verilir. Hece hareketleri, ses hareketleri, mimik oynatma, nefes alma teknikleri, dudak hareketleri dil hareketleri, çene hareketleri gibi birtakım egzersizler verilerek evde konuşma terapisi uygulamaya çalışılır. Bu aşamada da ebeveynlerin desteği çok önemlidir ve bu neden ile ebeveynlerin de bu konularda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Evde Konuşma Terapisi Kimler İçin Uygulanır?

Dudak- damak yarıklığı, zihinsel gerilik, yutma problemi, kekemelik, down sendromu, otizm, gelişim geriliği, işitme kaybı ve ağız etrafındaki kasların zayıf olduğu problemi olan çocuklar için evde konuşma terapisi uygulanmaktadır. Terapi süresi çocuğun bu eğitimlere vereceği cevap ile alakalıdır. Gelişim ne kadar hızlı olur ise terapi de o kadar kısa devam eder. Bu terapilerin haftada bir iki defa yapılması yeterli olacaktır. Bu durum bir aydan bir yıla kadar değişiklik gösterebilmektedir.
" } ] }